Eind 2020 was de introductie van de nieuwe lijn smalle ontbraammachines van VG machines: de C150 (150mm) en de CT-serie (300mm of 650mm).
Nu is het de beurt aan de volledig nieuwe TS-serie, welke leverbaar is in 1.060mm of 1.330mm doorvoerbreedte.
De compacte modulair opgebouwde machine bewerkt plaatdelen na het lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden of ponsen.
Diverse nabewerkingen kunnen in 1 doorvoer worden verzorgd: ontbramen, afbramen, schuren, scherpe kanten breken, afronden en finishen.
Modulaire opbouw
De metaalmachine is modulair opgebouwd. Afhankelijk van de klantwensen plaatsen we de benodigde modules in de machine. In 1 doorvoer wordt zodoende de gewenste finish op de plaatdelen behaald.
Module schuurband/contactwals/slijpkop: bramen wegschuren en/of geslepen plaat finish aanbrengen
De schuurband verwijdert oneffenheden, primaire bramen en inbrandpunten die kunnen ontstaan bij het snijden.
Ook wordt deze schuurband ingezet om een geslepen plaat finish aan te brengen. De plaatdelen worden voorzien van een slijprichting in een korrelgrootte naar keuze, bijvoorbeeld K320.
Module topborstels: afronden van scherpe randen
De topborstelmodule bestaat uit 4 topborstels/ komborstels. Deze 2x2 borstels oscilleren over de breedte van de machine, 2 rechtsdraaiend en 2 linksdraaiend.
Op deze wijze worden de scherpe kanten van plaatdelen gebroken; een radius is aangebracht op zowel de binnen- als buitencontouren.
Ook worden secundaire bramen verwijderd. Dit kanten breken is zeer van belang indien producten nadien worden gecoat/gelakt.
Met een speciaal type topborstel kan ook metaalslak of de oxidehuid worden verwijderd.
Module borstelwals: finish aanbrengen
Indien na het gebruik van de topborstels een speciale finish gewenst is, kan een cilindrische borstelwals dit realiseren. Deze roteert over de gehele breedte van de machine, in meeloop of tegenloop.
Het is een finish-module, bedoeld om een gewenst esthetisch effect te realiseren.
Eigenschappen VG TS-ontbraammachine
Enkele belangrijke aspecten van de TS-machine opgesomd:
Modulaire opbouw: een combinatie van diverse bewerkingen in 1 doorgang
Grote afrondingen/radius op de randen mogelijk
Eenvoudige bediening van verschillende modules
Producten zichtbaar tijdens de bewerking in de machine
Fixatie van kleine delen te versterken middels vacuüm of magneet
Scherp geprijsd: beduidend goedkoper dan soortgelijke machines in de markt
Lage operationele kosten
Compacte machines: kleine footprint in de werkplaats
Robuust. Het frame bestaat hoofdzakelijk uit 12mm dikke plaatstalen delen
Persbericht
Diverse vakbladen hebben gecommuniceerd over deze nieuwe lijn ontbraammachines van VG Machines. Een weergave:
Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket
In 2020 introduceerde de Belgische machineproducent VG Machines een nieuwe lijn smalle ontbraammachines: de C150 (150mm) en de CT-serie (300-650mm). Nu is het de beurt aan de nieuwe TS-serie, die leverbaar is in 1.060mm of 1.330mm doorvoerbreedte. Summa Surface, verdeler van VG Machines in de Benelux, vertelt trots over deze lijn ontbraammachines, waarmee diverse nabewerkingen zijn te automatiseren, zoals ontbramen, bandschuren, slijpen, kantafronden, ontslakken, borstelen en finishen.
Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen. Dit vraagt om een nabewerking. Bedrijven in de plaatverwerkende industrie herkennen diverse uitdagingen. Bijvoorbeeld, hoe dure manuele nabewerkingen elimineren? Hoe harde bramen eenvoudig wegschuren? Hoe een kantafronding verzorgen om te voldoen aan specificaties bij het coaten en een veilige handling van de plaatdelen te garanderen? Hoe een strakke hairline-finish of geslepen plaatfinish aanbrengen? Hoe metaalslak verwijderen na het plasma- of autogeensnijden?
Plaatverwerkers willen efficiënte oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken. De oplossing dient de arbeidstijd te verkorten, de veiligheid van de werkomgeving te verhogen en te voldoen aan esthetische en kwaliteitseisen. Er is behoefte aan een proces waarbij producten op een gecontroleerde manier aan alle afwerkingseisen voldoen.
Multifunctionele ontbraammachine
“Het ontbramen en scherpe kanten breken is steeds vaker een must: afgeronde braamvrije plaatdelen zijn de nieuwe standaard”, zegt Thijs Carlier, eigenaar van Summa Surface. Zo dient er bijvoorbeeld op alle randen een voldoende dikke conserveringslaag te hechten om roestvorming te voorkomen. Dit wordt enkel behaald indien de snijranden vrij zijn van bramen en voorzien zijn van een mooie radius. Naast technische specificaties moeten plaatdelen vaak voldoen aan esthetische wensen, bijvoorbeeld een strakke geslepen finish. Arbo-technische aspecten zijn ook van belang. Het creëren van een prettige en veilige werkomgeving voor de medewerkers is cruciaal. Handmatige nabewerkingen gebeuren niet altijd op een veilige wijze en zijn ergonomisch een uitdaging. Een veilige handling van de plaatdelen is een vereiste, want aan afgeronde plaatdelen verwondt men zich niet meer aan de snijranden tijdens assemblageprocessen. Daarnaast is er de economische factor: handmatige nabewerkingen zijn kostbaar. Het is niet verwonderlijk dat bedrijven gebaat zijn bij een geautomatiseerde machinetechniek die voldoet aan al deze specificaties.
TS-machine: modulaire opbouw
De nieuwe TS-machine van VG Machines springt in op de behoefte in de markt naar ontbraammachines die flexibel inzetbaar zijn. Thijs Carlier licht toe: “We zien dat bedrijven een multi-inzetbare machine willen. Die metaalslak verwijdert na het plasma- of autogeensnijden, maar ook harde startpunten van het fiberlasersnijden wegschuurt en bramen wegneemt. Daarnaast dient een mooie radius te worden aangebracht aan de snijranden. Met de modulaire TS-machine, kunnen we deze klanten perfect bedienen.”
De TS-serie is een compacte modulair opgebouwde machine die wordt ingezet bij de bewerking van plaatdelen na het lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden, frezen of ponsen. Diverse nabewerkingen kunnen in één doorvoer worden verzorgd: ontbramen, schuren, kantafronden, metaalslak verwijderen of finishen. Afhankelijk van de klantwensen worden de benodigde modules in de machine opgenomen.
De breedband schuurmodule neemt oneffenheden zoals inbrandpunten en bramen weg. Vervolgens brengt de topborstelmodule een mooie constante radius aan op de snijranden. Als derde module kan er gekozen worden om bijvoorbeeld met een scotch-brite borstelwals een mooie hairline-finish te realiseren.
Sterke troef
De topborstelmodule is volgens Carlier een sterke troef. Deze bestaat uit 2x2 topborstels, die oscilleren over de gehele breedte van de machine. “Vooral deze module maakt de machine zo flexibel inzetbaar, gezien er vele typen topborstels gemonteerd kunnen worden. Plasmasnijders hebben vaak voldoende aan enkel één topborstelmodule. Op de eerste rij borstels gebruiken we in dat geval de zogenaamde slakkenmeppers die de metaalslak wegslaan. Op de tweede rij plaatsen we twee ontbraamborstels die de resterende bramen wegnemen en de kanten afronden. In het geval van lasersnijders zetten we de vier ontbraamborstels in om zodoende een grotere radius aan te brengen.”
Ook kleine delen blijven gefixeerd
Bedrijven willen het liefst één machine waarop zowel grote platen als kleine delen kunnen worden doorgevoerd. Efficiënt benutten van de werkruimte is immers van belang, waardoor twee separate machines vaak niet de voorkeur hebben. De TS-machine is standaard voorzien van een supergrip doorvoerband waarop producten goed fixeren. Daarnaast drukken de aandrukrollen tussen de modules de producten stevig tegen de band. Om zeer kleine delen of delen met vele uitsparingen extra te fixeren wordt optioneel gekozen voor een magneetzone (ferro-materiaal) of vacuüm in de doorvoerband (ferro en non-ferro).
Oplossing voor ieder budget
Thijs Carlier: “VG biedt de perfecte prijs/kwaliteit-mix. Gezien de keuzemogelijkheden van de modules kunnen we klanten met ieder budget een oplossing bieden. Klanten die nog niet het volume hebben om een doorvoermachine op korte termijn terug te verdienen, bieden we een semi-automatische ontbraamtafel. Vaak is dit een perfecte tussenstap naar een doorvoermachine.”
De Disc Arm Grinder (DAG) is zo’n verrijdbare ontbraamtafel. Aan de balansarm van de DAG-machine wordt steeds een van de twee roterende bewerkingskoppen bediend. Middels een eenvoudige draaibeweging aan de arm, wordt er gewisseld tussen de bewerkingskoppen waarop dezelfde type topborstels gemonteerd kunnen worden als in de TS-machine.
Totaalpakket
Summa Surface biedt bedrijven met de VG-machines een totaaloplossing. “Naast de range in doorvoermachines, die varieert van 150mm tot 1.330mm breedte, produceert VG ook in huis de bijbehorende afzuiginstallaties. We maken het totaalpakket compleet met in- en uitvoertafels of transportbanden om producten van de achterzijde van de machine naar de voorzijde te transporteren. One-stop-shopping heeft vaak de voorkeur gezien dit onze klanten ontzorgt: alles bij één partij is wel zo handig en duidelijk.”
Bij VG Machines in Kuurne (B), worden de testbewerkingen voor klanten verzorgd. Daarnaast organiseert Summa Surface regelmatig huisbeurzen in het zuiden van Nederland, waar relaties uit de Benelux hun samples laten bewerken en kennis maken met de mogelijkheden van het VG-assortiment.