Door fiberlaser stijgt de vraag naar kanten breken met ontbraammachine
voorkom corrosie: Scherpe kanten breken na lasersnijden met Fladder ontbraammachine
Door het toenemende gebruik van fiberlasers bij het snijden van plaatwerk, stijgt de behoeften naar de ontbraammachines van Fladder. Immers, fiberlaser gesneden plaatwerk veroorzaakt nauwelijks bramen, maar laat wel scherpe randen achter op binnen- en buitencontouren.
De Fladder GYRO machine, die gebruik maakt van lange flexibele borstellamellen, is zeer geschikt om deze scherpe kanten te breken na het snijden met een fiberlaser.
In de vakbladen Plaatbewerkingsnieuws en Metaalnieuws is hierover een interessant artikel gepubliceerd, waarin de unieke voordelen van de Fladder ontbraammachine helder zijn besproken. Conclusie: een Fladder ontbraammachine vormt de beste aanvulling achter de fiberlasersnijmachine, voor bedrijven die een constant hoge kwaliteit eisen bij het proces van lasersnijdelen finishen.
Enkele stukken tekst uit het artikel:
Radius op snijkanten: veilig en een must voor de conserveringslaag
Middels het kanten breken wordt een veilige radius aangebracht op de kanten zodat er geen gevaar is voor snijwondjes. Bovendien is het aanbrengen van een radius een must indien een conserveringslaag wordt aangebracht. Na een bewerking met de FLADDER borsteltechniek is bijvoorbeeld een coatinglaag die nadien wordt aangebracht ook rond de buitenranden of perforaties voldoende dik.
Geslepen plaat met folie ontbramen: geen probleem!
Indien er wordt gewerkt met geslepen platen die zijn voorzien van een beschermende folie biedt Fladder nog een ander voordeel. Na het ponsen en/of snijden wil men de randen van die platen ontbramen. Veel andere ontbraamtechnieken zijn daarvoor niet geschikt omdat ze de folie kapot maken. De flexibele borstellamellen in de GYRO machine daarentegen breken de kanten zonder de folie aan te tasten. Na het verwijderen van de folie is het resultaat een geslepen product met perfect afgeronde kanten.
Lage operationele kosten
De Fladder machines hebben een lange levensduur. De machine is zeer solide, waardoor de operationele kosten laag zijn. Daarbij is de instelling heel eenvoudig. Er zitten eigenlijk maar drie instellingsknoppen op de machine: voor het instellen van de hoogte van het product, de
snelheid van de borstelrotatie en de snelheid van de doorvoerband.
VERLAAG UW OPERATIONELE KOSTEN
Bespaar direct op kostbare arbeidsintensieve nabewerkingen!
Wij verzorgen graag een gratis proefbewerking met de Fladder-techniek.
Laat a.u.b. uw gegevens achter via onderstaande contact-button, en wij nemen spoedig contact met u op.
Volledig artikel:
Fiberlaser doet vraag naar kanten breken stijgen
Door het toenemende gebruik van fiberlasers bij het snijden van plaatwerk stijgt de vraag naar machines van de Deense fabrikant FLADDER. Immers, fiberlaser gesneden plaatwerk veroorzaakt nauwelijks bramen, maar laat wel scherpe randen achter op binnen- en buitencontouren. De FLADDER GYRO machine, die gebruik maakt van lange flexibele borstellamellen, is zeer geschikt om deze scherpe kanten te breken.
Hiermee wordt een veilige radius aangebracht op de kanten zodat er geen gevaar is voor snijwondjes. “Bovendien is het aanbrengen van een radius een must indien een conserveringslaag wordt aangebracht”, zegt Thijs Carlier, directeur van Summa Surface in Oisterwijk, dat FLADDER in de Benelux vertegenwoordigt. “Na een bewerking met de FLADDER borsteltechniek is bijvoorbeeld een coatinglaag die nadien wordt aangebracht ook rond de buitenranden of perforaties voldoende dik. Naast het lasersnijden is deze ontbraamtechniek ook geschikt na andere processen zoals ponsen/stansen, plasmasnijden en frezen.”
Radius en borstelslijtage overal identiek
Er zijn diverse machinemerken voor het kanten breken en ontbramen op de markt. Maar er zijn volgens Carlier een aantal aspecten, waarop de GYRO machine zich onderscheidt van andere machines. Zo garanderen de unieke borstel-bewegingen in de GYRO een identieke radius over het gehele product; zowel op de buitencontouren als op de binnencontouren van uitsparingen/perforaties, voor en achter, links en rechts op de onderdelen, ongeacht de plek waarop ze zich in de machine bevinden. Dit komt door de unieke borsteltechniek. In de machine draait een carrousel waarop zes borstels zijn bevestigd, in drie paren van twee die tegengesteld van elkaar draaien. Normaal zouden de borstels die in dezelfde richting draaien als de carrousel een hogere snelheid hebben dan de borstels die tegengesteld draaien. Maar dat verschil in snelheid wordt automatisch gecorrigeerd en juist dat is van belang voor de identieke radius.
Een ander onderscheid is dat de hele kop in de machine ook nog eens van links naar rechts (oscillerend) beweegt. Hierdoor is de slijtage van alle borstels identiek, wat scheelt in de operationele kosten. In de GYRO machine is het niet mogelijk dat borstels ongelijkmatig verslijten; alle borstellamellen worden optimaal benut.
Richtingloos geborstelde structuur
Voorbeelden van industrieën waarin de FLADDER techniek veelvuldig wordt ingezet zijn de gevelindustrie en de foodindustrie. In de gevelindustrie is de vraag groot naar metalen gevels met designperforatiepanelen. Om een hoge kwaliteit en een optimale laagdikte van de conserveringslaag te garanderen, moeten deze geperforeerde panelen worden afgebraamd en afgerond alvorens ze worden gecoat. Een goede kantendekking voorkomt corrosievorming. “We zien in diverse industrieën bovendien dat de richtingloos geborstelde structuur die de FLADDER borstels achterlaten, erg gewild is. Dat ziet er aantrekkelijker uit dan de structuur die bijvoorbeeld met komborstels of met schuurbanden wordt gerealiseerd.”
Beschermende folie blijft heel
In de foodindustrie, waar de oppervlaktefinish naast de veilige radius ook vaak van belang is, wordt de richtingloos geborstelde structuur evenzeer gewaardeerd. Ook indien er wordt gewerkt met geslepen platen die zijn voorzien van een beschermende folie biedt FLADDER nog een ander voordeel. Na het ponsen en/of snijden wil men de randen van die platen ontbramen. Veel andere ontbraamtechnieken zijn daarvoor niet geschikt omdat ze de folie kapot maken. De flexibele borstellamellen in de GYRO machine daarentegen breken de kanten zonder de folie aan te tasten. Na het verwijderen van de folie is het resultaat een geslepen product met perfect afgeronde kanten. “Ik heb recent een nieuwe klant die veel doet met gefoliede plaat”, vertelt Carlier. “Die zocht al jaren naar een borsteltechniek die de folie niet kapot maakt. Hij dacht dat die niet bestond. Maar na één test was hij al overtuigd.”
Niet enkel vlakke plaat
Een groot voordeel van de flexibele borstellamellen is ook dat deze niet enkel vlakke plaat bewerken maar ook bijvoorbeeld gefreesde delen die niet geheel vlak zijn. In de aerospace-industrie komen dergelijke producten, vaak van aluminium of titanium, veelvuldig voor.
Compact en eenvoudige bediening
De GYRO is een compacte machine. De krachtige vacuüm werking onder de transportband maakt het mogelijk kleine producten (formaat visitekaart) of zeer dun plaatwerk (< 0,1 mm) te bewerken zonder fixatiegereedschap. Diverse typen materiaal kunnen op één machine worden bewerkt. “Staal, RVS, aluminium, gegalvaniseerd materiaal of messing, het kan allemaal worden geborsteld op dezelfde machine. Daarbij is het belangrijk dat de borstels snel en eenvoudig kunnen worden gewisseld. Middels het Lock-it systeem is het wisselen van de zes borstels binnen 3 minuten gedaan”, zegt Carlier.
De FLADDER machines hebben een lange levensduur. De machine is zeer solide, waardoor de operationele kosten laag zijn. Daarbij is de instelling heel eenvoudig. Er zitten eigenlijk maar drie instellingsknoppen op de machine: voor het instellen van de hoogte van het product, de snelheid van de borstelrotatie en de snelheid van de doorvoerband. “Na een uurtje training weet je precies hoe de machine moet worden bedient”, aldus Carlier.
FLADDER is exposant op de Blechexpo in Stuttgart. De Deense fabrikant toont hier de GYRO machine en de MICRO voor het handmatig borstelen van metaal.
Gerelateerd artikel: scherpe kanten breken in gevelbouw
De Fladder-techniek is o.a. zeer succesvol in de gevelbouw-industrie.
Lees het artikel waarin een relatie vertelt over het belang van de Fladder-techniek om kwaliteitsgaranties te kunnen geven op gevelpanelen waarop conserveringslagen worden aangebracht.